K'Gari (voorheen Fraser Island)

K'Gari (voorheen Fraser Island)

door Maarten van Dun

Fraser Island is een enorme bult zand die uitrijst boven het water van de oceaan vlak voor de kust van Australië bij Hervey Bay. Prachtige binnenmeren en hoge zandduinen zorgen voor vermaak.

Fraser Island is een eiland van records en extremen. Het is het grootste eiland ter wereld dat volledig uit zand bestaat. Het 126 kilometer lange eiland zou zelfs meer zand omvatten dan de Sahara - die overigens slechts voor 15 procent uit zand bestaat.

ZELF NAAR K'Gari (voorheen Fraser Island)?

Bekijk alle 25 reizen naar K'Gari (voorheen Fraser Island)

Je bereikt Fraser Island vanuit Hervey Bay. Je doet er goed aan ruim van tevoren een tour over het eiland te boeken. Er zit een limiet aan het aantal bezoekers en veel mensen willen er heen.

Haaien

Fraser Island is geen woestijn: helderblauwe zoetwatermeren liggen verstopt in een dicht tropisch regenwoud. Er zijn geen verharde wegen op het eiland en het is de enige plek in Australië waar nog raszuivere dingo's voorkomen.

Fraser Island staat op de Unesco Werelderfgoedlijst en trekt een speciale mix van toeristen en Australische vissers.

De overvloed aan vissen trekt echter niet alleen hengelsporters aan. Ook tijgerhaaien bevolken de wateren rond Fraser Island. Dit maakt, in combinatie met de sterke stroming, dat de zee rondom het eiland niet geschikt is om in te zwemmen.

De binnenmeren van Fraser Island

Gelukkig bieden de meren op het eiland wel genoeg mogelijkheden om een duik te nemen. Overal op het eiland vind je azuurblauwe zoetwatermeren, omringd door witte stranden. Vanuit de heuvels van het eiland stromen bovendien honderden riviertjes richting de zee. Ze zijn perfect om het zand weg te spoelen.

Een van die riviertjes is Eli Creek. Laat de four-wheel-drive achter en waad een paar kilometer tegen de stroming in, waarna de rivier je uiteindelijk weer aflevert bij de auto.

Lake MacKenzie

Lake MacKenzie ziet er bijna te perfect uit. Het is moeilijk voor te stellen dat het hagelwitte strand dat het diepblauwe meer omringt puur natuur is.

Lake MacKenzie is het mooist tijdens een onbewolkte dag. Dan weerkaatst de zon op het water en het zand. Veel mensen noemen Lake MacKenzie als het mooiste strand dat ze ooit gezien hebben.

Lake MacKenzie trekt veel bezoekers. Wie behoefte heeft aan zijn eigen tropische paradijs gaat daarom liever richting Lake Birrabeen. In schoonheid doet Lake Birrabeen bijna niet onder voor Lake MacKenzie. En bij dit meer laat je als enige je voetafdrukken achter in het zachte zand.

75 Mile Beach

Fraser Island is de plek voor 4x4 terreinwagen liefhebbers. Onverharde wegen doorkruisen het eiland. Ze kunnen behoorlijk uitdagend zijn. Auto's zijn toegestaan op het brede strand van 75 Mile Beach.

Ten noorden van 75 Mile Beach liggen de Champagne Pools. Het zeewater in de rotsachtige lagune bruist en kolkt, waardoor het lijkt alsof een natuurlijk bubbelbad met champagne gevuld is.

Het is de enige plek op Fraser waar je veilig in de zee kunt zwemmen. Aan de oostkant van het eiland rijzen The Cathedrals kilometers lang op uit de zee. Deze zandstenen kliffen zijn bijna zeventig meter hoog.

De dingo's van Fraser Island

Australische dingo's zijn verwilderde honden die zich over het hele continent verspreid hebben. Op Fraser Island leeft een grote populatie, waardoor bijna iedere bezoeker van het eiland wel een keer oog in oog met een van de dieren zal komen te staan.

Hoewel er veel horrorverhalen over de dieren de ronde doen, zijn de meeste dingo's schuw. Voorzichtigheid is echter geboden. Doordat veel toeristen de dingo's voeren kunnen zij soms brutaal zijn.

Wat is er te doen op Fraser Island?

  • Huur een terreinwagen en cross over het grootste zandeiland ter wereld. Dit is spelen in de zandbak voor volwassenen.
  • Duik in een van de strakblauwe meren in het hart van Fraser Island. Lake McKenzie en Lake Birrabeen lijken rechtstreeks van een ansichtkaart te komen.
  • Werp een hengel uit met de Australiërs die speciaal naar Fraser Island komen om te vissen. Zelfs als je niets vangt heb je een fantastische dag. Het Australische accent van de vissers verveelt nooit.
  • Ontspan in een natuurlijk bubbelbad. Het voelt alsof je in champagne baadt in de toepasselijk genaamde Champagne Pools. Een gratis kuuroord in de open lucht.
  • Sta oog in oog met een dingo. De schuwe wilde honden komen veel voor op Fraser Island, waar je dichtbij de prachtige dieren kunt komen.

Reizen K'Gari (voorheen Fraser Island)

Meer K'Gari (voorheen Fraser Island)

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors