Adelaide

Adelaide

door Maarten van Dun

Adelaide is het culturele en culinaire hart van Australië. De belangrijkste wijnlanden van het land omringen deze stad van kerken en festivals.

Kerktorens tekenen zich af tegen de strakblauwe lucht. Imposante gebouwen, rustend op marmeren pilaren, werpen hun schaduw over de brede boulevards van Adelaide in South Australia. Langs de slingerende rivier danst een kleurrijke massa op oorverdovende muziek, terwijl in de keukens van de ontelbare restaurants het beste eten wordt bereid. Het contrast van Adelaide: 'the city of churches' en 'the city of festivals'.

ZELF NAAR Adelaide?

Bekijk alle 28 reizen naar Adelaide

Gevangenen

Al sinds haar ontstaan in een inham aan de Australische zuidkust is Adelaide een vrijgevochten stad. Terwijl de meeste Australische steden voor (ex-)gevangenen waren bedoeld, kwamen er naar Adelaide alleen vrijwillige immigranten.

In Adelaide kregen zij de vrijheid om hun cultuur en religie te behouden. Elke religieuze groep bouwde zijn eigen kerk. Hierdoor ontstond er een bijzondere mengelmoes van religies en levensopvattingen.

Van een kleine enclave groeide Adelaide uit tot een stad met één miljoen inwoners. Als grootste stad is Adelaide dan ook de hoofdstad van de provincie South Australia.

Festivals

De kerken zijn imposant, maar de inwoners van Adelaide nemen het leven niet te serieus. De stad toont haar ware Bourgondische aard tijdens een van de vele festivals. Dan bepaalt de liefde voor muziek, eten en wijn het straatbeeld.

Creatieve geesten weten Adelaide te vinden tijdens het Adelaide Festival of Arts. Op iedere hoek van de straat worden shows opgevoerd. En tijdens het experimentele Fringe Festival wordt 24 uur lang alcohol op straat gedoogd.

De geur van eten trekt door de straten tijdens het Food&Wine Festival. De terrassen van de vele restaurants en cafés worden dan extra groot gemaakt. Wijnboeren uit het nabijgelegen McLaren Vale brengen hun beste wijnen naar de stad, die uitvoerig worden gekeurd en geproefd.

Wijn proeven

Adelaide ligt namelijk in het hart van de beste wijngebieden van Australië. In de Barossa Valley en McLaren Vale maken de wijnboeren al generaties de beste Shiraz, Sauvignon en Chardonnay. Als je de stad uitrijdt zie je aan de horizon de wijngaarden die zich uitstrekken over de glooiende heuvels.

Tussen de eindeloze velden lunch je met een fles wijn die je persoonlijk bij de wijnboer hebt gekocht. Vaak mag je de mooiste wijnen uitvoerig proeven voordat je een keuze maakt.

Oude schildermeesters

Op het North Terrace, een van de brede boulevards van Adelaide, staan de beste musea van Australië pal naast elkaar. De Art Gallery of South Australia heeft een prachtige collectie. Van schilderijen van oude meesters tot moderne Australische kunst.

Even verderop aan het North Terrace ligt het Tandanya Instituut, het grootste culturele centrum in Australië dat door Aboriginals wordt gerund. Zij vertellen de intrigerende verhalen die schuil gaan achter de traditionele en moderne Aboriginal kunst.

Bring your own

Vanuit de musea loop je direct een groene oase binnen in het midden van Adelaide. In de Botanical Gardens zwemmen zwarte zwanen in verborgen vijvers. Aan de oevers kun je genieten van de stilte en de zon die langzaam achter de bomen verdwijnt.

Vanaf hier is het een korte wandeling naar Rundle Street, waar de terrassen gedekt zijn voor het diner. Voor de meeste restaurants geldt 'bring your own', ofwel neem je eigen wijn mee. Je bent omringd door Australiërs met een voorliefde voor goede wijn en lekker eten. In Adelaide is genieten tot een kunst verheven.

Reizen Adelaide

Meer Adelaide

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Caledonië kenner
Sponsors