Outback

Outback

door Maarten van Dun

De beste roadtrip door de Australische Outback leidt van Adelaide aan de zuidkust naar Alice Springs, exact in het hart van het land. In de droge, uitgestrekte vlakte.

Het rode hart van Australië wordt door Australiërs met ontzag de Outback genoemd. Het grootste deel van het continent bestaat uit eindeloze vlaktes waar tijd en afstand een nieuwe betekenis krijgen.

ZELF NAAR Outback?

Bekijk alle 39 reizen naar Outback

Roadtrip

In deze enorme halfwoestijn wonen de 'echte' Australiërs: goudeerlijk, onaangepast en met humor die even droog is als het land waarop zij leven.

De weidsheid van het oeroude Australische land is de perfecte omgeving voor een epische roadtrip, zoals je die nergens anders ter wereld kunt maken.

Van Adelaide naar Alice Springs

Een van de routes die bekend staat als een zware maar prachtige reis is de weg van het nette Adelaide in het zuiden van Australie naar de meest afgelegen stad in het midden van het land, Alice Springs.

De weg is 1.500 kilometer lang en brengt je door indrukwekkende landschappen. Ze zijn vooral zo bijzonder doordat er maar nooit een einde aan lijkt te komen. De horizon komt nooit dichterbij en de rode aarde blijft urenlang aan je voorbij flitsen.

De vlaktes van Zuid-Australië zijn immens. Slechts af en toe worden ze onderbroken door een roadhouse waar je kunt tanken. Vaak zijn de enige andere weggebruikers de monsterachtige Road Trains, vrachtwagens die soms wel 35 meter lang zijn.

Wilpena Pound in de Flinders Range

Na driehonderd kilometer neem je de afslag bij Port Augusta, richting Flinders Ranges. De Flinders Ranges is één van de oudste landschappen ter wereld. Uitgestrekte groene valeien wisselen er de rode kliffen van de Outback af.

De Wilpena Pound midden in het National Park is een natuurlijk amfitheater, gevormd door miljoenen jaren van erosie. Dit is de plek om te beginnen aan een van de prachtige trektochten die door het park lopen. Zorg voor stevige schoenen, genoeg water en een goede kaart als je het indrukwekkende landschap te voet verkent.

Coober Pedy

Vanaf de Wilpena Pound vervolg je je route naar Alice Springs. Onderweg leidt de weg door het mijnersstadje Coober Pedy.

In verband met de extreme hitte in dit deel van Australië leven veel van de inwoners van Coober Pedy in grotten onder de grond. Zo kunnen de geharde mijnwerkers ontsnappen aan de brandende zon.

Reizigers die Coober Pedy optimaal willen beleven boeken een kamer in het ondergrondse Desert Cave Hotel.

Uluru of Ayers Rock

Vanaf Coober Pedy is het nog een kleine 500 kilometer tot de volgende essentiele afslag. Volg de Lasseter Highway richting het Mutitjulu National Park.

Na 250 kilometer over deze weg, die vernoemd is naar een van Australisch bekendste pioniers, zullen er plotseling ongewone vormen aan de horizon verschijnen.

Ayers Rock, of Uluru zoals de plaatselijke Aboriginals de heilige rots noemen, steekt scherp boven de vlaktes uit. Ook de toppen van Kata Tjuta, de Olga's, worden zichtbaar.

Kings Canyon

Je op één na laatste stop is de Kings Canyon, in Watarka National Park. De aarde is er opengescheurd. Steile rode kliffen flankeren diepe ravijnen waar groene oases zijn ontstaan rond de heldere waterpoelen.

Alice Springs is het eindpunt van je trip. Het uit de kluiten gewassen dorp met zo´n 20.000 inwoners ligt midden in de droge woestijn.

Aboriginal art bij Alice Springs

Hoewel het stadje officieel aan een rivier ligt, stroomt er zelden water door de Todd River. De bewoners van Alice zeggen dan ook dat je pas een local bent als je de rivier vier keer hebt zien stromen. Meestal duurt dit zo'n vijfentwintig jaar.

Alice Springs is de ideale plek om schitterende Aboriginal art te bekijken of om eindelijk te genieten van een douche en een biertje, na de lange reis van Adelaide naar Alice Springs.

Wat is er te doen in de Outback?

  • Laat je verrassen door de enorme afstanden en het oneindige landschap in de Outback. De rode aarde blijft zich uitstrekken tot de horizon, die maar niet dichterbij lijkt te komen. Het is de ultieme roadtrip: een rechte weg dwars door de woestijn.
  • Geniet tijdens de schemering van de springende kangoeroes die vanuit het niets tevoorschijn komen. Overdag luieren de dieren in de schaduw van een van de weinige bomen, maar 's avonds ben je al snel omringd door kangoeroes.
  • Voel de wind van een passerende road train, de grote vrachtwagens die door de outback rijden. Het zijn monsters van meer dan dertig meter lang. Als ze je in het donker tegemoet komen zie je de enorme koplampen langzaam naderen.
  • Verbaas je over de koele temperatuur in de ondergrondse huizen van de mijnwerkers in Coober Pedy, misschien wel een van de vreemdste stadjes ter wereld.
  • Droom over de Droomtijd, de periode toen de goden en de geesten de aarde schiepen volgens de Aboriginals. Kijk om je heen en het is niet moeilijk om je voor te stellen dat reuzendieren de bergen en heuvels hebben gevormd.

Reizen Outback

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Caledonië kenner
Sponsors