Byron Bay

Byron Bay

door Janine Kervel

Alle kleuren van de regenboog dansen voor je ogen als je een bezoek brengt aan Byron Bay. Dit plaatsje aan de oostkust van Australië staat bekend als erg relaxed, en is een waar hippieparadijs.

Het kustplaatsje heeft ongeveer 30.000 inwoners en trekt het hele jaar toeristen aan. Zowel Australiërs als buitenlandse backpackers vinden veel vermaak in Byron Bay.

ZELF NAAR Byron Bay?

Bekijk alle 15 reizen naar Byron Bay

Love, peace en yoga

Trendy kledingwinkels en zaakjes die New Age snuisterijen aanbieden wisselen elkaar af. Uithangborden zijn opgevrolijkt met alle kleuren van de regenboog en overal vind je de love en peace tekens. De hotels en hostels in het stadje staan bekend om hun relaxte sfeer. Sommige hebben zelfs een kunstzinnig thema. En een yogales op het strand? Niets is onmogelijk.

Byron Bay bestaat uit een grote hoofdstraat en een aantal zijstraten. Vrijwel automatisch loop je richting de oceaan, die aan het einde van de boulevard opduikt. Voor je strekt zich dertig kilometer aan zandstrand uit. Zittend op de rotsen heb je een prachtig uitzicht over de zee. Meeuwen spelen op het strand, terwijl een zeearend in volle snelheid de zee induikt en vervolgens met een vis in de snavel weer opstijgt.

Cape Byron

De landtong Cape Byron is het meest oostelijke punt van Australië. Hier heb je grote kans om walvissen te zien zwemmen als zij langs de kust van Australië zwemmen tijdens hun jaarlijkse migratie. Bovendien is de vuurtoren die op Cape Byron staat een trekpleister op zich. De Cape Byron Lighthouse beschikt over het felste lichtbaken in heel Australië. Het licht kan vanaf vijftig kilometer afstand worden gezien.

Een aantal kilometer uit de kust steken de Julian Rocks uit het water. Dit is een prima duiklocatie. Dolfijnen, zeekoeien en een verzameling aan kleurrijke vissen omringen je. Ook zusterhaaien bekijk je hier van dichtbij. Maar pas op, in het broedseizoen zijn ze agressiever dan normaal.

Surfen

Van heinde en verre komen mensen naar Byron Bay om te surfen. Dit is te danken aan de fijne golven, die geschikt zijn voor zowel beginners als professionals. De verschillende zeestromen zorgen voor een diversiteit aan golven. Aan de ene kant is er een relatief vlakke zeespiegel, waar het water op zijn gemak afrolt. Maar aan de andere zijde vormt de oceaan een iets grotere uitdaging.

Overdag relax je in de zon of stap je op je board om een aantal golven te pakken. Maar zodra de avond valt, begeeft iedereen zich naar het Beach Hotel. Met nog natte en door de zon gebleekte haren neem je plaats aan de bar. Livemuziek op de achtergrond en een biertje in de hand. Het leven was nog nooit zo relaxed.

Nimbin

Door de stad rijden een aantal bussen die zijn beschilderd in vrolijke flowerpower motieven. De al even kleurrijke bestuurders rijden je met hun bus dwars door regenwoud en macadamiaplantages. Het interieur van de bus bestaat uit kleine bankjes en de wanden zijn beplakt met stickers. Op de achtergrond klinkt muziek van de Beatles. De eindbestemming is Nimbin, een dorp dat deel uitmaakt van de 'Rainbow Region'.

Nimbin telt slechts 300 inwoners. De meeste zijn hippies, die in communes wonen. Het dorp staat bekend om het cannabisgebruik. Op elke hoek van de straat wordt drugs aangeboden. En alhoewel Nimbin te boek staat als de enige plek in Australië waar softdrugs zijn toegestaan, is dit onterecht. Als de politie je snapt op het roken van marihuana word je opgepakt.

Wedstrijdje blowen

Toch willen de inwoners van Nimbin dat softdrugs worden gelegaliseerd. Daarom vindt jaarlijks het Mardigrass Festival plaats. Er zijn dan protestmarsen, maar ook drugsgerelateerde wedstrijden. Daarnaast is er ruimte voor poëzie en muziek, en viert de hippiegeest hoogtij.

Bij een meerdaags bezoek aan Byron Bay mag een trip naar Nimbin eigenlijk niet ontbreken. Strand, surf en een hippieparadijs. Het meest oostelijke punt van Australië heeft het allemaal.

Wat is er te doen in Byron Bay?

  • Maak een wandeltocht over Cape Byron. Misschien spot je vanaf de vuurtoren zelfs een groep walvissen.
  • Breng de dag op je gemak door op het strand. 's Avonds duik je met de locals de kroeg in.
  • Eet de beste nachos van heel Australië. Neem ze mee naar het strand en geniet van het prachtige uitzicht.
  • Stap aan boord van een Nimbin bus en duik onder in de kleurrijke hippiewereld.
  • Struin door de stad. Snuffel tussen de New Age spulletjes of drink op je gemak een cappuccino. Haast kennen ze in Byron Bay niet.

Reizen Byron Bay

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tonga kenner
Sponsors