Salomonseilanden

Salomonseilanden

door Bob Römkens

Grote delen van Oceanië zijn nog onbekend bij het grote publiek. De Salomonseilanden in de Stille Oceaan zijn verborgen oases waar je ultiem kunt genieten in de zon. Onder de palmbomen op parelwitte stranden is luieren tot een kunst verheven. De eilandengroep bestaat uit ongeveer duizend eilanden. De zes grootste, Choiseul, Santa Isabel, Malaita, New Georgia, Guadalcanal en Makira zijn het meest bekend en dichtstbevolkt.

Koraalriffen

De eilanden staan bekend om hun tropische schoonheid. De eilanden zijn bedekt met dichte jungle en mangrovebossen. De prachtige witte stranden steken scherp af tegen het helderblauwe water, waar duizenden vissoorten het koraalrif bevolken.

ZELF NAAR Australië?

Bekijk alle 110 reizen naar Australië

Zodra je het water in gaat bij één van deze eilanden lig je op een goede plek om te snorkelen of te duiken. Alle eilanden zijn namelijk omringd door prachtige zeetuinen. De Salomonseilanden zijn gevormd door prehistorische vulkaanuitbarstingen. De lavastromen hebben ook de zeebodem prachtige vormen gegeven.

Spookachtig mooi

Onder water is het aangenaam warm en doordat het water kraakhelder is, kan je heerlijk genieten van al het moois om je heen. Koraaltuinen met oneindige ravijnen, haaien, kleurrijke vissen en zeeschildpadden.

Er wordt wel aangeraden om goed op te letten bij het betreden van het water. Naast alle kleurrijke vissen zwemmen er naast haaien ook krokodillen. Kijk dus af en toe over je schouder, de wateren rond de Salomonseilanden zijn spookachtig. Zeker als je aan het duiken bent bij één van de vele scheepswrakken uit de Tweede Wereldoorlog die rondom de eilanden liggen. Altijd een plekje om te schuilen dus.

Stijgend water

De Salomonseilanden behoren tot de laatste onontdekte plekken op aarde. Grote kans dat je nauwelijks toeristen tegenkomt tijdens je verblijf in het paradijs. Op de Salomonseilanden heerst een relaxte sfeer door de uiterst vriendelijke bevolking. Stress en spanning verdwijnen al snel door het eenvoudige leven op de eilanden.

Maar het eenvoudige leven op de Salomonseilanden is niet voor eeuwig. Door klimaatverandering en de stijging van de zeespiegel overstromen steeds vaker eilanden in dit gebied. De eerste bewoners van de archipel moesten in 2008 al emigreren om het stijgende water te ontvluchten.

Hoofdstad Honiara

De hoofdstad van de Salomonseilanden is Honiara op Guadalcanal, dat de sfeer heeft van een gemoedelijk dorp. Het is een kleine plaats aan een kleine baai. De stad heeft ongeveer 50.000 inwoners. De bevolking leeft vooral van landbouw, visserij en bosbouw.

De kalme levensstijl in het stadje maakt het meeste indruk. Het leven kabbelt rustig voort. De restaurants van Honiara zijn eenvoudige tentjes, waar verse vis en zeevruchten op traditionele manier worden klaargemaakt. Dans daarna in de tropische warmte in een van de clubs van Honiara.

's Ochtends wordt je vanzelf wakker van de scheepstoeters van de veerboten die vanuit Honaria vertrekken naar de andere eilanden. Op die eilanden begrijp je waar de naam Stille Oceaan vandaan komt: hier hoor je weinig anders dan het ruisen van de palmbladeren en het kabbelen van de branding.

Reizen Australië

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tonga kenner
Sponsors