Snowy Mountains

Snowy Mountains

door Rough Guide

Australië's hoogste streek is in de Snowy Mountains, met als hoogste punt de 2.228 meter hoge Mount Kosciuszko. De berg kreeg in 1840 die naam van ontdekkingsreiziger Paul Strzelecki, die hem noemde naar de Poolse vrijheidsstrijder generaal Tadeusz Kosciuszko.

De Snowies horen bij de Australische Alpen, die zich van Noordoost-Victoria via de Crackenback Range uitstrekken tot in New South Wales. Het stuk in NSW valt grotendeels binnen het Kosciuszko National Park. Met zijn 200 kilometer van noord naar zuid en zijn tien toppen boven de 2.100 meter, beboste dalen en prachtige plateau met gletsjermeren en -rivieren is dit het grootste nationale park van de staat.

ZELF NAAR Snowy Mountains?

Bekijk alle 2 reizen naar Snowy Mountains

De Snowies

Vergeleken met de hooggebergten van andere continenten is het 'dak van Australië' vrij laag. De afgeronde, met granietblokken bezaaide bergtoppen liggen nog onder de sneeuwgrens. Toch komen skiërs en snowboarders 's winters (eind jun-begin okt) massaal naar deze hoogste concentratie van skiresorts, bijna allemaal rond Mount Kosciuszko.

De hellingen zijn niet super en de sneeuw is zelden droog, maar het is zeker niet slecht, en hier ski je in een paradijs met grote, lege dalen, eucalyptusbossen en allerlei fauna. 's Zomers zijn sommige resorts helemaal dicht, maar de dorpen zijn minder druk en dienen als uitvalsbasis voor wandelaars, mountainbikers, ruitertochten, vissers en liefhebbers van wildwatervaren in de kristalheldere bergrivieren.

Skiparadijs

Het voornaamste skidorp is Thredbo, waar skiliften je het hele jaar door naar een hoog plateau brengen vanwaar je in de zomer tussen de wilde bloemen door over het hoogland naar Australië's hoogste bergtop kunt lopen. Het tweede skidorp is Jindabyne, 35 kilometer westwaarts over de Alpine Way en net over de oostgrens van het park.

Het ligt aan een meer en heeft geen eigen skiterrein, maar biedt langs de Kosciuszko Road toegang tot enkele resorts die 's zomers vrijwel uitgestorven zijn. Smiggin Holes, Blue Cow, Guthega en Perisher Valley vormen samen Perisher. Charlotte Pass verder heuvelopwaarts ligt aan het einde van de weg.

In het oosten bereik je de regio via het stadje Cooma. Omdat het een uur rijden is naar de sneeuw zijn de overnachtingen goedkoper. Hiervandaan kun je het noorden van het park goed bereiken en ook de Yarrangobilly Caves, die de lange rit zeker waard zijn. 

Op de website van Snowy Mountains vind je meer over het skiterrein en andere praktische informatie. 

Reizen Snowy Mountains

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Caledonië kenner
Sponsors