Uluru (Ayers Rock)

Uluru (Ayers Rock)

door Maarten van Dun

De Uluru rots is het symbool van Australië. Een enorme ronde rots in het midden van de Outback. Een heilige rots voor de Aboriginals, een prachtig kleurenspel bij zonsop- en ondergang.

De reis naar Uluru is lang en brengt je door een eindeloos heuvelachtig landschap, waar de rode aarde slechts wordt bedekt door struikgewas en kromme bomen.

ZELF NAAR Uluru (Ayers Rock)?

Bekijk alle 29 reizen naar Uluru (Ayers Rock)

Als je door de leegte van de Australische Outback reist, is het moeilijk voor te stellen dat achter de horizon één van de meest gefotografeerde plekken ter wereld op je ligt te wachten: Uluru.

Ayers Rock

De rots Uluru is meer dan 400 miljoen jaar oud. Zijn ronde vorm dankt hij aan de oerkrachten wind en water. Doordat het land rond de steen zo vlak en leeg is, steekt de berg overal bovenuit en staat hij aan alle vormen van verweer erosie bloot.

De Aboriginals die al duizenden jaren in dit gebied leven houden sinds mensenheugenis hun belangrijkste ceremonies rond Uluru.

De steen werd in 1873 door de pioniers Ayers Rock genoemd. Sinds 1993 wordt uit respect voor de oorspronkelijke bewoners echter weer de Aboriginal naam gebruikt: Uluru.

Verkleurende steen

Reizigers die Uluru bezoeken zullen verbaasd zijn over de omvang van de rots, die helemaal uit een stuk bestaat. Uluru is enorm en ligt maar liefst zes kilometer diep in de grond.

Het zonlicht dat weerkaatst op de rots zorgt voor een constante lichtshow. De steen verkleurt gedurende de hele dag. Van grijsblauw tijdens de zonsopgang tot bloedrood bij zonsondergang.

Heilige rots van de Aboriginals

Niet alleen de schoonheid van Uluru heeft aantrekkingskracht op reizigers in Australië. Het spirituele belang van Uluru voor de Aboriginals geeft de plek een extra dimensie.

Volgens de legende van de Anangu-Aboriginals is de rots ontstaan tijdens een epische strijd tussen twee wezens in de Droomtijd, de tijd dat de aarde werd gevormd. Deze wezens leven volgens de legende nog steeds in de berg.

Voor de Aboriginals is Uluru dan ook heilig.

Wandeling rond Uluru

Als je Uluru wil bezichtigen, doe je er goed aan vroeg op te staan. Zonsopgang is mooi. Een wandeling langs de voet van de berg is de perfecte manier om Uluru van dichtbij te zien.

Het is bijzonder te ontdekken hoe veel verschillende gezichten de rots heeft. Zo is de vegetatie aan alle kanten volstrekt verschillend.

Er zijn meerdere wandelroutes, variërend van een korte informatieve wandeling langs de belangrijkste culturele plekken tot een tocht die je helemaal rond de voet van Uluru voert. Die lange route duurt zo'n drie uur.

Hete zomers, drukke winters

Aan het eind van de dag kun je met een glas champagne in de hand opnieuw genieten van een schitterend schouwspel als de zon langzaam achter de horizon verdwijnt.

Uluru is het hele jaar door te bezoeken. In de Australische winter is de temperatuur echter een stuk aangenamer dan in de brandende zomer. Nadeel is dat het dan wel veel drukker is.

Tijdens de zomer moet je rekening houden met temperaturen van over de veertig graden. Als je zorgt dat je de wandeling in de koele ochtenduren maakt, kun je Uluru wel ervaren zonder dat je enige andere toerist tegen komt.

Wat is er te doen bij Uluru?

  • Maak een wandeling langs de voet van Uluru. Van veraf lijkt de rots groot, maar als je dichtbij bent zie je pas hoe enorm Uluru echt is. De legendes over Ayers Rock komen tot leven als je de donkere rotsspleten in tuurt.
  • Zie hoe de kleur van Uluru bijna per minuut veranderd als de zon achter de horizon zakt. Van geel naar oranje naar dieprood als de zon bijna onder is. Een fascinerend schouwspel.
  • Luister naar de verhalen van de Aboriginals, die vertellen over de legendes die rond Uluru hangen. Zo zou de steen nog altijd het huis zijn van een slang van enorme afmetingen.
  • Tijdens de rit naar Uluru kijk je na elke heuvel verwachtingsvol naar de horizon. Als de enorme rots plotseling voor je opduikt maakt een bijzonder gevoel zich van je meester. Dit is het kloppende hart van Australië.
  • Kijk vanaf Uluru naar de horizon en je ziet verderop Kata Tjuta liggen. Op kilometers afstand van elkaar steken de rode stenen uit de grond. Uluru en Kata Tjuta zijn onderdeel van hetzelfde gesteende, dat als een enorme slang in de aarde ligt.

Reizen Uluru (Ayers Rock)

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors