Blue Mountains

Blue Mountains

door Janine Kervel

Twee uur buiten Sydney is de natuur overweldigend. Midden in de Blue Mountains komt de Aboriginal geschiedenis van Australië tot leven.

De Blue Mountains zijn maar liefst 11.400 vierkante kilometer groot. Het immense gebied bestaat uit bergen, rotsformaties en diepe kliffen. In de dalen groeien maar liefst vijftig verschillende soorten eucalyptus bomen. Deze bomen scheiden een soort olie af, die in de lucht blijft hangen. Aan deze blauwe nevel dankt het gebied haar naam.

ZELF NAAR Blue Mountains?

Bekijk alle 24 reizen naar Blue Mountains

Blauwe bergen

De Blue Mountains zijn in 2000 verkozen tot Werelderfgoed. Het nationale park wordt door velen gezien als het mooiste natuurgebied in de Australische staat New South Wales. In het weekend trekken dan ook veel inwoners van Sydney naar de Blue Mountains.

Op sommige dagen is het totale gebied in nevelen gehuld. Alhoewel dit een mooi gezicht is, is het uitzicht spectaculairder op dagen met goed zicht. Dan strekt het berglandschap zich kilometers voor je uit.

Koel gebied

Alhoewel het in Sydney in de zomer ondraaglijk warm kan zijn, is de hitte in de Blue Mountains ver te zoeken. Het hele jaar door voel je een fris windje door je haar. Toch is het klimaat hier ook in de winter aangenaam.

De toegang tot het natuurgebied is gratis. En aangezien het park aan de Great Western Highway ligt, is vervoer makkelijk te vinden. Vanuit Sydney is het ongeveer twee uur rijden naar de Blue Mountains. Een treinrit behoort ook tot de opties. Al rustig achteroverleunend geniet je drie uur lang van het prachtige utzicht, terwijl de trein zich door bossen en over bruggen manoeuvreert.

Eucalyptus

Ondanks de tientallen verschillende soorten eucalyptusbomen, zul je geen koala vinden in de Blue Mountains. Zij eten niet van de eucalyptus die hier groeit. Kangoeroes huppelen hier wel in overvloed rond.

De Blue Mountains lenen zich uitstekend voor een stevige boswandeling. Het gebied is divers en uitgestrekt. Bovendien is de buitenlucht erg fris.

Naast een korte wandeling kun je ook dagenlang hiken. In het gebied zijn verschillende wandelpaden aangelegd. Ook is het toegestaan in een tentje te overnachten. Maar ga nooit alleen op pad.

Three Sisters

De toeristische trekpleister van de Blue Mountains is Echo Point. Aan de rand van het bos torenen drie reusachtige bergen boven de blauwgroene zee van eucalyptus uit. Deze rotsformatie heet de Three Sisters. Deze plek heeft veel spirituele waarde voor de lokale Aboriginal bevolking.

De Blue Mountains behoren toe aan de Gundungurra Aboriginal stam, die in de omgeving van Katoomba leeft. De trekpleister Three Sisters dankt haar naam aan een eeuwenoud verhaal van deze stam.

Legende

Volgens de legende werden de drie zussen Meehni, Wimlah en Gunnedoo verliefd op drie broers van een andere stam. Dit was verboden. De broers wilden toch met de zussen trouwen en ontvoerden hen, wat resulteerde in een stammenoorlog.

Het leven van de zussen liep hierdoor gevaar. De lokale medicijnman besloot daarom de zussen in steen te veranderen. Maar hij sneuvelde in de strijd, waardoor hij de zussen nooit meer tot leven heeft kunnen wekken…

Wat is er te doen in de Blue Mountains?

  • Bezoek het rustieke plaatsje Katoomba. Hier stopt de trein en ligt Echo Point. Het plaatsje heeft goede koffie en leuke winkeltjes.
  • Tijd voor actie? De Blue Mountains lenen zich perfect voor bergbeklimmen of abseilen.
  • Neem het kabelbaantje over de immense kloof. Honderden meters boven de grond heb je het beste uitzicht over het gebied.
  • Maak een wandeling door het gebied. Een halve dag of dagenlang, hiken is hoe dan ook leuk hier.
  • Pak vanuit Sydney de trein naar Katoomba. De rit is goedkoop en onderweg heb je prachtig uitzicht op de omgeving.

Reizen Blue Mountains

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tonga kenner
Sponsors