Eten: barbecuen als culinaire hobby

Eten: barbecuen als culinaire hobby

door Jasmina Mahovac

Vlees vind je dagelijks in de Australische keuken terug. De bereiding hiervan gebeurt het liefst op een barbecue. Barbecueën is de grootste culinaire hobby van de Australiërs, die het 'barbie' noemen.

Waar je ook in Australië bent, overal vind je er grote farms met runderen of schapen. De veehouderij is voor Australiërs een ware traditie. En waar veel vee is, is veel vlees.

ZELF NAAR Australië?

Bekijk alle 115 reizen naar Australië

Way of life

'Barbie' is niet alleen maar eten. Voor Australiërs is het een 'way of life'. Familie en vrienden komen bij elkaar om een vlees, vis en groenten te bereiden en onder groot gezelschap op te eten. Iedere gelegenheid is voor de Aussies een reden om in de achtertuin, op picknickplekken of het strand de 'barbie' aan te steken.

Dat 'barbie' populair is, is ook op camping te merken. Een extra basisvoorziening die je naast bijvoorbeeld een douche en toilet vindt, is een vuurplaats, inclusief barbecueplaat.

Britten

De keuken van de eerste inwoners van Australië, de Aboriginals, bestond uit alles wat je uit de natuur kon halen. Van hagedissen tot larven gecombineerd met wilde bessen en ander vruchten.

Na de kolonialisering door de Britten heeft de Australische keuken haar eigen wetten gemaakt. Grote lappen vlees werden honderden jaren terug al bij een vuurplaats gebraden en geserveerd met aardappels.

Vleeseters

De Australiërs hebben deze kookstijl vast weten te houden. En dat ze hier fanatiek in zijn, is te zien aan de cijfers. Gemiddeld eet een Aussie jaarlijks ruim honderd kilo vlees.

Hiermee staan ze wereldwijd op nummer twee als grootste consumeerders van vlees. Amerika staat nog altijd op nummer één met bijna 120 kilovlees per persoon per jaar.

MasterChef Australia

De Australiërs hebben door invloeden vanuit Azië en Europa een culinaire keuken weten te ontwikkelen en dit mag de wereld weten. In MasterChef Australia zie je hoe Aussies culinaire hoogstandjes op tafel toveren.

Het zijn niet alleen de volwassen Aussies die een talent voor koken blijken te hebben. In Junior MasterChef Australia is te zien hoe kinderen creatieve maaltijden bereiden.

Beide programma's zijn zo populair in Nederland dat we er inmiddels een eigen variant op hebben.

Reizen Australië

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors