Magnetic Island

Magnetic Island

door Rough Guide

Kapitein Cook bedacht in 1770 de naam voor dit eiland, nadat zijn kompas opspeelde toen hij er voorbij voer. Magnetic Island is een mooi, granieten eiland op twaalf kilometer afstand van Townsville. Er is van alles te doen: luieren op een strand, zwemmen op het koraal, in een 'moke' van het ene uitkijkpunt naar het andere hobbelen, en genieten van de zeewind en de felle kleuren.

Het eiland is zo klein dat je er in een halve dag overheen rijdt, maar groot genoeg voor verschillende plaatsjes. De kosten voor accommodatie op en vervoer naar Magnetic Island zijn veel lager dan voor de andere eilanden van Queensland en als je een koala in het wild wilt zien, is dit je kans. Ze zitten hier vaak in de gombomen op de noordoostkant van het eiland.

ZELF NAAR Magnetic Island?

Bekijk alle 17 reizen naar Magnetic Island

Mount Cook

Vanaf de zee gezien zweeft de hoogste top van het eiland, Mount Cook, boven eucalyptusbossen en donker-groene klimplanten. Aan de noord- en oostkust liggen ondiepe, zanderige baaien, granieten landtongen en koraalriffen.

Het westelijke deel van het eiland is vlakker en wordt omzoomd door mangroven.

Picnic Bay

Iets minder dan de helft van het eiland is nationaal park en langs de oostkust liggen de plaatsjes Picnic Bay, Nelly Bay, Arcadia en Horseshoe Bay. Er zijn winkels op het eiland, dus je hoeft niets mee te nemen.

Aan de zuidkant van het eiland, waar de verharde weg eindigt, ligt Picnic Bay, een loom plaatsje te midden van gombos en vijgenbomen. Het gehucht ligt aan een mooi strand met uitzicht richting Townsville. De aanlegsteiger was vroeger veerterminal, maar die is verplaatst naar Nelly Bay. Er is hier weinig te doen.

Nelly Bay

Als je langs de oostkust omhoog rijdt, kom je bij Nelly Bay. Het dorp is opgebloeid dankzij de moderne jachthaven en veerterminal en bestaat uit een aantal huizen aan een mooi strand. Iets voor de kust ligt een stukje rif. Er is een winkelcomplex met een supermarkt en wat eettentjes.

Om de hoek, in Elena Street, vind je een miezerig aquarium met enorme schaaldieren van soms wel 85 kilo, maar ook bakken met koraal en rifvissen. Hiervandaan is er een wandelpad naar Arcadia, maar dat kan een hete tocht zijn. Begin vroeg en neem veel water mee.

Arcadia

Iets verderop aan de kust, rond Geoffrey Bay, ligt Arcadia. Een van de attracties daar is het goede Banister's Seafood Restaurant op 22 McCabe Crescent. Aan de noordkant van Arcadia ligt het perfecte zwemstrand van Alma Bay, met rondom rotsen en keien. Op het koraal vlak voor de kust kun je goed snorkelen.

Vanaf het einde van Cook Road leidt een wandelpad naar Mount Cook en het pad naar Nelly Bay. Je kunt ook omhoog naar de Sphinx Lookout voor uitzicht over zee. Bij zonsopkomst en -ondergang zitten er soms kleine wallaby's op de rotsen of keien bij de pier van Arcadia.

Koala's bij the Forts

Ten noorden van Arcadia splitst de weg zich. De weg rechts (verboden voor huurauto's) loopt via de kleine Florence Bay - een van de mooiste baaien van het eiland - naar Radical Bay. De hoofdweg loopt verder naar Horse­shoe. Laat je auto bij de kruising staan en loop de heuvel op naar the Forts. Die zijn in de Tweede Wereldoorlog gebouwd om Townsville te beschermen tegen een Japanse aanval.

Het wandelpad loopt zo'n 1,5 kilometer tussen gombomen door omhoog naar geschutemplacementen (verlaten bunkers) te midden van granietblokken en dennenbomen. Vanuit de smalle ramen van het commandocentrum, boven op de heuvel, heb je het beste uitzicht.

In het bos onder de forten heb je de meeste kans om koala's te zien, die in 1930 naar het eiland zijn gebracht. Omdat ze overdag slapen, moet je veel rondlopen om ze te vinden. Als je echter woest geknor en gekrijs hoort, zijn de koala's wakker.

Reizen Magnetic Island

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Caledonië kenner
Sponsors