Tasmanië

Tasmanië

door Maarten van Dun

Tasmanië was ooit een gevreesde gevangeniskolonie en is van oudsher het thuis van de enge Tasmaanse duivel. Het eiland is nu echter vooral ook een paradijs met alleraardigste bewoners.

Van alle staten in Australië wordt Tasmanie het minst bezocht door buitenlandse toeristen. Maar de reizigers die het eiland ten zuiden van het vasteland bezoeken, noemen Tasmanië vaak het mooiste deel van Australië.

ZELF NAAR Tasmanië?

Bekijk alle 2 reizen naar Tasmanië

Tasmanië is ongeveer zo groot als Schotland. Het eiland telt echter slechts een half miljoen inwoners. De natuur is wild en onbedorven. Het water in de meren en rivieren is helder en schoon. En wandelaars genieten van de uitgestrekte bossen.

Waarom Tasmanië?

Met diverse nationale parken, zoals het Werelderfgoed-gebied van de Tasmaanse wildernis, biedt Tasmanië volop mogelijkheden om te wandelen, te ontdekken en te genieten van het unieke inheemse dierenleven. Naast de natuurlijke pracht biedt het eiland ook historische steden zoals Hobart, waar moderne cultuur samensmelt met maritieme geschiedenis, en staat het bekend om zijn voortreffelijke lokale gerechten en ambachtelijke producten.

Gevangeniseiland

In de tijd dat Australië nog een strafkolonie was, werd Tasmanië gevreesd door Britse gevangenen. Alleen de aller-gevaarlijkste criminelen werden naar dit gedeelte van de kolonie gestuurd.

De gevangenis in Port Arthur was lange tijd de meeste gevreesde van het Engelse Rijk. Een tour door de oude gebouwen biedt een indrukwekkende kijk op de geschiedenis van het eiland.

Tegenwoordig zijn de Tasmaniërs een hechte bevolkingsgroep, die het vele male grotere vasteland van Australië steevast The Northern Island, het Noordereiland, noemen.

Hoofdstad Hobart

Hobart, de hoofdstad van Tasmanië, heeft een karakter dat past bij de algemene sfeer op Tasmanië. De compacte stad ligt in een natuurlijke baai, waar de Derwent River en de oceaan elkaar ontmoeten.

De haven ligt vol met zeilschepen en vissersboten. In de stad zijn er overal oude pakhuizen en musea die herinneren aan de hechte band die Tasmaniërs met de zee hebben.

In Salamanca, een pittoreske wijk van Hobart, komen iedere zaterdag lokale marktlieden bij elkaar op de beroemde Salamanca Markets. De markt is uitgegroeid tot de belangrijkste ontmoetingsplek in Hobart. De stalletjes bieden een mix van lokale, biologische producten, kleding en sieraden aan. Toekomstvoorspellers vertellen je op de Salamanca Market wat de toekomst je zal brengen.

Freycinet National Park

De grootste trots van de Tasmaniërs is de natuur. Grote delen van het eiland zijn onbewoond. Uitgestrekte bossen worden daar slechts onderbroken door rivieren en meren.

Vooral het Freycinet National Park en Cradle Mountain omvatten honderden vierkante kilometers bos en bergen. Wandeltochten slingeren door het gebied, met The Overland Track als hoogtepunt.

De wandelroute duurt tien dagen en trekt door onbewoonde gebieden. Onderweg overnacht je in hutjes of in tenten. Wandelaars moeten zich goed voorbereiden, omdat het gebied vrijwel volledig is afgesneden van de buitenwereld.

Tasmaanse duivel

Tijdens de lange trektochten is de kans groot dat je oog in oog komt te staan met de Tasmaanse Duivel. Deze kleine maar felle roofdieren komen alleen voor op het eiland. De beesten hebben een onstilbare eetlust en eten vrijwel alles. Als de dieren een maaltijd hebben gevonden, laten ze een luid gekrijs horen dat soortgenoten op afstand moet houden.

Het symbool van Tasmanië is dan misschien een angstaanjagende aaseter, de Tasmaniërs zelf zijn zeer gastvrij. De bewoners kunnen in het begin stug overkomen, maar ze zijn zeer geïnteresseerd in de mensen die hun eiland bezoeken. Als je tijdens de lange wandelroutes een Tasmaniër tegenkomt, is de kans dus groot dat het even duurt voor je je weg kunt vervolgen.

Wat is er te doen in Tasmanië?

  • The Overland Track. De moeder van alle wandeltochten duurt tien dagen en trekt dwars door het Cradle Mountain National Park. Het gebied is een woestenij, waar je makkelijk verdwaalt. Tien dagen lang kom je geen mens tegen tijdens de Overland Track.
  • Loop over hagelwitte stranden die volkomen verlaten op je wachten in Freycinet National Park. Vaak moet je er urenlang voor lopen over slingerende paden, maar aan het eind vind je stranden die niet te overtreffen zijn.
  • Rij op je gemak van Hobart naar Launceston over de Heritage Highway. Bezoek oude dorpjes, wijngaarden, fabrieken en gevangenissen en leer meer over de rijke geschiedenis van Tasmanië.
  • Bezoek de kleine dorpjes die aan de rand van de Huon Valley liggen. Wandel door bossen en langs snelstromende rivieren. In de zomer zijn de bomen oneindig veel kleuren groen, in de herfst zijn de bladeren bijna doorschijnend goud.
  • Loop over de keien van Hobart, onderweg naar een van de gezellige restaurants waar je het eten kan proeven dat 's middags op de vele markten van de stad verkocht wordt.

Reizen Tasmanië

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tonga kenner
Sponsors