Melbourne

Melbourne

door Maarten van Dun

Melbourne is het culturele centrum van Australië. De tweede stad van het land gaat er prat op dat het leven er beter, relaxter en meer laidback is dan in Sydney. Het is geen misplaatste arrogantie.

Geen andere stad in Australië is zo divers en rijk aan verschillende stijlen, culturen en levenswijzen als Melbourne. Er hangt een mediterrane sfeer in de metropool, die wel de culturele hoofdstad van Australië wordt genoemd.

ZELF NAAR Melbourne?

Bekijk alle 35 reizen naar Melbourne

Onder invloed van de vele immigranten die zich sinds het ontstaan in Melbourne hebben gevestigd, is de stad uitgegroeid tot een mengelmoes van volkeren en culturen. Deze bevolkingssamenstelling zorgt ervoor dat de jonge stad voortdurend in beweging is.

Eten en drinken in Fitzroy Street

Melbourne werd in 1835 gesticht nadat men goud had gevonden in het gebied rond de stad. De inwoners van de stad zijn trots. Veel meer nog dan mensen uit Sydney houden ze van hun stad.

De bevolking van Melbourne houdt van het goede leven en is dol op eten en drinken. Overal in de stad kun je goedkoop eten en drinken, maar in bepaalde delen van Melbourne is het buiten de deur eten tot een kunst verheven. In de wijk rond Fitzroy Street stapelen bars en cafés zich op.

Melbourne koffie in Brunswick

Rond Brunswick Street zitten de beste cafés en bars verstopt in de smalle steegjes, de zogenaamde laneways, die door de wijk slingeren.

In deze sfeervolle kleine bars komen de jonge, artistieke inwoners van de stad bij elkaar om de befaamde Melbourne Coffee te drinken. Veel oud-inwoners van de stad zeggen de koffie uit Melbourne nog altijd te missen.

Federation Square

Voor een goede kop koffie kun je ook naar het Federation Square. Dit plein werd in 2001 aangelegd om het honderdjarig bestaan van de staat Australië te vieren.

De moderne vormgeving van het plein staat in sterk contrast met de Victoriaanse gebouwen die het gezicht van Melbourne bepalen. Federation Square wordt omringd door restaurants en cafés.

Tijdens de lange zomeravonden is het een ideale plek om te genieten van het uitzicht over de Yarra rivier en de botanische tuinen. Tijdens het tennistoernooi Australian Open volgen de sportgekke inwoners van Melbourne de wedstrijden op grote schermen op Federation Square.

Melbourne sportstad

Dat Melbourne een sportstad is blijkt wel uit de meerdere grote sportevenementen die er elk jaar worden georganiseerd.

Behalve de Australian Open wordt in Melbourne ook de Formule 1 Grand Prix van Australië gehouden. De finale van het lange Australian Rules Football seizoen wordt ook in Melbourne gespeeld. Buiten Australië is Aussie Rules dan misschien onbekend, tijdens de finale ligt het hele openbare leven in Melbourne plat.

Het belangrijkste sportevenement is echter de Melbourne Cup, de paardenraces die bekend staan als 'the race that stops the nation'. Gekleed in galakleding trekt iedereen naar het Flemington Race Track om een gokje te wagen.

Stappen aan St. Kilda Beach

Behalve een sportstad is Melbourne ook het culturele centrum van Australië. Iedere avond van de week worden door de hele stad concerten, voorstellingen, clubavonden en feesten georganiseerd.

De nacht duurt lang in Melbourne. Pas rond zonsopgang zijn de jonge inwoners van de stad uitgefeest.

Een van de wijken waar veel discotheken te vinden zijn is St. Kilda. Bijkomend voordeel is dat je vanuit de club slechts een paar stappen hoeft te zetten voor je je uit kan strekken op het bekendste strand van Melbourne.

Wat is er te doen in Melbourne?

  • Bekijk de Grand Final van het Australian Rules Football seizoen in Melbourne. De inwoners van de stad zijn zonder uitzondering voetbalgek. Vriendschappen zijn gebaseerd op welke club men aanhangt.
  • Ga de hele avond van pub naar pub. Er lijkt geen einde te komen aan de coole cafés, clubs en bars in de stad waar uitgaan tot een kunst verheven is.
  • Volg de slingerende laneways in de wijk rond Flinders Station. De nauwe straatjes zitten vol met cafés en coffeeshops waar je wereldberoemde koffie uit Melbourne drinkt.
  • Geniet tijdens de Australian Open van het festivalgevoel dat de hele stad overheerst. Tijdens de spannendste tenniswedstrijden zit Federation Square vol met picknickende sportliefhebbers die hun favoriete tennisser luidruchtig aanmoedigen.
  • Bekijk vanaf de oevers van de Yarra rivier hoe de zon langzaam wegzakt achter de skyline van Melbourne. De roeiboten glijden traag door het water. Melbourne combineert het hedonisme van een grote stad met een ontspannen levenshouding.

Reizen Melbourne

Meer Melbourne

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Caledonië kenner
Sponsors