Esperance

Esperance

door Rough Guide

Esperance, 721 kilometer ten zuidoosten van Perth, ligt aan de westkant van de Archipelago of the Recherche. Zowel stad als archipel is genoemd naar de Franse schepen die het gebied eind achttiende eeuw aandeden. De aanhoudende Franse interesse in de regio lokte de haastige kolonisatie van Western Australia door de nerveuze Britten uit.

Mild zomerweer

Het snoer van zacht omnevelde granieten eilandjes, dobberend in de inktblauwe Indische Oceaan, biedt een haast surrealistische aanblik die normaal is voor kusten aan koude stromingen. Dankzij het milde zomerweer (zelden meer dan 30 graden), de vele visstekken en omringende nationale parken is het stadje populair bij toeristen die niet tegen hitte kunnen.

ZELF NAAR Esperance?

Bekijk alle 3 reizen naar Esperance

Vijftig kilometer ten zuidoosten van Esperance ligt het Cape Le Grand National Park, en nog zeventig kilometer verder, aan de Great Australian Bight, het afgelegene Cape Arid National Park. Langs deze hele kust moet je oppassen: onvoorspelbare monstergolven slaan regelmatig nietsvermoedende mensen van de rotsen.

Centrum Esperance

Het stadje Esperance floreerde kort als bevoorradingshaven ten tijde van de Eastern Goldfields, en leefde na de Tweede Wereldoorlog weer op toen de zoute bodem vruchtbaar werd gemaakt door simpelweg bepaalde ontbrekende sporenelementen toe te voegen.

Het is nu een agrarisch en toeristisch centrum van waaruit je de fraaie stranden en stormachtige kapen kunt verkennen. Het stadje heeft een relaxte sfeer die nog het best tot uiting komt als 's ochtends het Coffee Kat-busje (7-14 uur) op de parkeerplaats bij de steiger arriveert en de lokale bewoners met hun cappuccino in de hand een tijd bijkletsen in het zonnetje.

Esperance Museum

In Dempster Street, de hoofdstraat, vind je het toeristenbureau en enkele toeristische winkels, restaurants, galeries en handwerkwinkels in een stuk of tien bungalows, het zogenaamde Museum Village. De Heritage Walk-brochure van het toeristenbureau vertelt over de geschiedenis van de gebouwen.

Het Esperance Museum (dag. 13.30-16.30 uur) in de historische opslagplaats van de spoorwegen in James Street herbergt lokale memorabilia en is erg trots op zijn Skylab-satelliet, die in 1979 boven Esperance uiteenviel. NASA kreeg een boete van A$ 400 wegens vervuiling.

Sammy de zeehond

Na een wandeling over de boulevard met de Norfolkdennen en een bezoekje aan Sammy de zeehond onder de steiger, kun je een fiets of auto huren en de 40 kilometer lange lusroute van de Great Ocean Drive ten westen van Esperance doen.

Rijd met de klok mee en stop eerst bij de Rotary Lookout om van het uitzicht te genieten. Op weg naar Twilight Cove, een idyllisch, beschutte plek die veel mooier is dan de stranden in het centrum, zie je de windfarm. Hierna volgt ruige natuurpracht (en een naaktstrand) bij Observatory Point. Vervolgens buigt de weg af richting Pink Lake, een van de vele meren tussen hier en Merredin. Soms kleurt het meer roze door zoutbestendige algen. Hun familie in zee geeft de kust zijn mooie turkooizen kleur.

Bay of Isles

De circa honderd eilanden van de Archipelago of the Recherche, ook wel de Bay of Isles genoemd, bij Esperance worden vooral bewoond door zeehonden, wilde geiten en zeevogels. Er zijn ook dolfijnen te zien, en in de lente zie je vaak zuidkapers op weg naar Antarctica.

Mackenzies Island Cruises, 71 The Esplanade, verzorgt dagelijks tochten met de mogelijkheid te over-nachten in comfortabele ecohutten op het idyllische Woody Island (alleen sept-apr), waar je kunt bush-wandelen, vissen en snorkelen.

Reizen Esperance

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tonga kenner
Sponsors