Great Barrier Reef
-
- Algemene ervaring
- Mooi
- Bereikbaarheid
- Wildlife

Great Barrier Reef

door Maarten van Dun

Australië is het beste duikland ter wereld. Alsof het landschap van Australië nog niet divers genoeg is, heeft de natuur de zeeën rond het land ook nog eens gezegend met twee van 's werelds mooiste duiklocaties. Niet alleen vind je voor de noordoostkust het grootste koraalrif ter wereld, ook kun je bij Ningaloo met reisachtige walvishaaien zwemmen.

Het Great Barrier Reef voor de kust van Queensland en het Ningaloo Reef in West-Australië krijgen gegarandeerd een speciale plaats in het logboek van de duikers die hier overboord stappen.

ZELF NAAR Australië?

Bekijk alle 112 reizen naar Australië

Airlie Beach en Cairns

Het Great Barrier Reef is het grootste levende wezen ter wereld. Het koraalrif wordt gevormd door minuscule organismen, die samen een leefgebied voor duizenden zeedieren gecreëerd hebben.

Het complexe ecosysteem is zelfs vanuit de ruimte te zien, maar de kleurenpracht en overvloed aan leven is op haar mooist als je het rif door een duikbril bekijkt.

Vanuit Airlie Beach en Cairns vertrekken dagelijks boten naar het Great Barrier Reef, van eendaagse duiktrips tot gespecialiseerde tochten naar de meest afgelegen plekken van het rif.

Op het enorme Barrier Reef is er voor iedereen een plek, zowel voor mensen die hun eerste duik willen maken als voor de ervaren duikers met alle PADI-certificaten.

Haaien, roggen en zeeschildpadden

Je deelt het helderblauwe water in het Great Barrier Reef, met vaak tot 25 meter zicht, met zeeschildpadden, rifhaaien, roggen en duizenden kleurrijke koraalvissen.

Vanaf het moment dat je overboord stapt, bevind je je in een andere wereld. Onder water heeft elk deel van het rif zijn eigen functie. Elke diertje is essentieel voor het voortbestaan van het rif. Van het minuscule plankton tot de vreemde murenen en de majestueuze mantaroggen. Ze maken het rif tot een duiklocatie die zijn gelijke niet kent.

Als je een duiktrip zoekt naar het Great Barrier Reef, doe je er goed aan om een dag de tijd te nemen om de geschikte touroperator te vinden. Er zijn zoveel aanbieders, dat het verstandig is om goed rond te kijken.

Walvishaaien bij Ningaloo

Aan de andere kant van het continent, ter hoogte van de stad Broome in Western Australië, ligt vlak voor de kust het Ningaloo Reef. Doordat het Ningaloo Reef in een relatief afgelegen gebied van Australië ligt, vind je hier een stuk minder duikers dan bij het Great Barrier Reef.

Veel kenners geven daarom de voorkeur aan Ningaloo, waar het koraal nauwelijks aangetast is door massatoerisme.

Het Ningaloo Reef biedt duikers bovendien de kans met reusachtige walvishaaien te zwemmen. De enorme dieren zijn ongevaarlijk, maar als de schim van een twaalf meter lange walvishaai in het heldere water verschijnt, begint je adrenaline toch behoorlijk te stromen.

De walvishaaien komen ieder jaar tussen maart en juni naar het Ningaloo Reef.

De haaien keren ieder jaar terug naar Turqoise Bay en Coral Bay, twee makkelijk bereikbare duiklocaties bij Ningaloo. Ningaloo is geschikt voor beginners en gevorderden.

Wat is er te doen bij het Great Barrier Reef?

 • Ontdek de rust en de schoonheid van het afgelegen Ningaloo Reef, dat net zo mooi is als het Great Barrier Reef. Het Ningaloo Reef is nog bijna niet ontdekt door het massatoerisme waardoor je in alle rust kunt genieten van zoveel schoonheid.
 • Zweef boven het grootste koraalrif ter wereld bij het Great Barrier Reef aan de oostkust van Australië. Het grootste levende wezen ter wereld ontvouwt zich voor je. Een walhalla voor duikers.
 • Duik onder bij het wrak van de Yongala. De combinatie van een verzonken schip uit 1911 en de vele vissen die zich inmiddels thuisvoelen rond het wrak maakt de duik een unieke belevenis.
 • Spring overboord boven het Osprey Rif in de Koraalzee. Eindeloos veel haaien, enorme koraalmuren die de diepte in verdwijnen. Manta Rays, schildpadden en miljoenen rifbewoners op een locatie met weinig andere duikers.
 • Zwem met de walvishaaien boven het Ningaloo Reef. Je kan de enorme beesten bijna aanraken terwijl ze door het warme water glijden. De walvishaaien lijken het prima te vinden als je een stukje met ze mee zwemt.

Reizen Australië

Reviews Great Barrier Reef

Prachtig onderwaterleven (bezocht in juli 2013)

Review geschreven door Tessa Bos op 31 mei 2017

Het Great Barrier Reef is een fantastische duikplek waar je veel mooie dingen kan zien. Zowel koraal als vissen. Wanneer je dit combineert met een tour op een zeilboot is dit een geweldig avontuur wat je niet mag missen!

Pluspunten Great Barrier Reef

 • de moeite waard
 • mooie omgeving

Minpunten Great Barrier Reef

 • Prijzig
Ultieme tip: Hou je van duiken, ga dan zeker op een boottrip van twee of drie dagen en ervaar het leven op zee en de prachtige omgeving boven en onder water!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors