Nullarbor
8,8
8,0 Algemene ervaring
10,0 Beziens­waardigheden
10,0 Locals
8,0 Natuur
7,0 Interessant
10,0 Stranden

Nullarbor

door Rough Guide

De naam Nullarbor is afkomstig van het Latijnse Nullus Arbor, oftewel 'boomloos'. en past perfect bij de enorme, ruim 1.200 kilometer tellende, onvruchtbare vlakte langs de Great Australian Bight. Met de trein kom je dichterbij het dode hart dan over de weg, al geeft laatstgenoemde je de mogelijkheid de saaie reis af en toe te onderbreken voor een bezoek aan een Aboriginal nederzetting of de zee, waar je walvissen kunt spotten.

Surfen bij Cactus Beach

De weg van Ceduna naar de grens van Western Australia telt zo'n 480 kilometer die je in minder dan vijf uur zou kunnen afleggen. De surrealistische koelkasten die je aan het begin van de rit langs de snelweg ziet staan, zijn in feite brievenbussen voor afgelegen woningen.

ZELF NAAR Nullarbor?

Bekijk alle 2 reizen naar Nullarbor

Cactus Beach/Point Sinclair ten zuiden van Penong is je laatste kans om van de golven te genieten. De fantastische golven trekken surfers uit de hele wereld.

Het strand (gesloten na regenval) is zelfs voor niet-surfers de moeite waard vanwege de witte duinen, groene eucalyptusstruiken en blauwe lagunes. Op de camping krijg je gratis brandhout (maar geen drinkwater).

Aboriginal gemeenschap Yalata

Twee uur voorbij Penong kom je aan in Yalata Community, een nederzetting van de Maralinga-volken die in de jaren vijftig van hun voorouderlijke grond zijn verdreven vanwege Britse proeven met atoombommen. Het White Well-rangerstation verkoopt passen waarmee je de gemeenschap van zo'n vierhonderd man kunt bezoeken.

Met de pas kun je op dit Aboriginal grondgebied ook vissen vanaf het strand en walvissen kijken. Het Yalata Roadhouse, dat op plattegronden aangegeven staat, was ten tijde van ons onderzoek gesloten. Vul je tank daarom in Ceduna.

Australische walvis

Als je 290 kilometer van Ceduna bent, kom je via een afslag op een 13 kilometer lange zandweg richting Head of the Bight en het Interpretive Centre op het Aboriginal grondgebied Yalata. Dit is de beste plaats om de Australische walvis te zien tijdens zijn migratie van juni tot oktober. Door de enorme kliffen is dit een indrukwekkende plek en je kunt je goed voorstellen dat cartografen vroeger dachten dat dit het einde van de wereld moest zijn.

Twintig minuten verderop ligt Nullarbor Roadhouse, met goedkope bedden, motelkamers en een camping. Het is je laatste mogelijkheid om te tanken voor Border Village. Het begin van dit boomloze gebied wordt gemarkeerd door de beroemde waarschuwingsborden voor kamelen, kangoeroes en wombats.

Koonalda Cave

Hoewel er in Nullarbor amper regen valt, zijn er wel deels ondergelopen kalksteengrotten. Van buitenaf is Koonalda Cave, net ten noorden van Nullarbor Roadhouse, een enorm gat met fruitbomen aan de rand; van binnen is het een enorm diep netwerk van tunnels die naar een ondergronds meer leiden.

Mensenhanden hebben groeven in de zachte wanden van de schachten aangebracht. Hoewel duidelijk is dat de patronen bewust zijn aangebracht, weten we niet wat ze betekenen. De grot is afgesloten om de groeven te beschermen, maar de Ceduna DEH kan eventueel een bezoek regelen.

Border Village is het beste wegrestaurant langs de route en heeft goede accommodatie, een restaurant, snackbar, winkel, barbecues en een geldautomaat. Eucla en de rest van Nullarbor liggen 16 kilometer over de grens in Western Australia aan een slechte weg en in een andere tijdzone. Voor je bij de quarantainecontrole aan de grens komt, moet je fruit en groente weggooien.

Reizen Nullarbor

Reviews Nullarbor

The end of the world (bezocht in november 2019)

Review geschreven door Cody In Aus op 19 november 2019

The Nullarbor plains is letterlijk het einde van de wereld. Een enorme rit om van de ene staat South Australia naar de andere staat West Australia te rijden. Tijdens deze (1100 km) rit rijd je in een landschap waar niets is. Voor zover je kan kijken, zie je niks en hoor je niks, er zijn geen bomen om geluid te weerkaatsen, om maar te zwijgen over de weinig weggebruikers. Zo heb ik er maar 20 gezien in een tijdspad van een uur.

Op ongeveer de helft kom je bij een spectaculair uitzicht. Het einde van de wereld ziet er prachtig uit met hoge kliffen waar het helder blauwe water gewelddadig tegen de rotsen slaat. Een geweldige beloning om te zien, maar tegelijkertijd ook een ervaring als geen ander. De wereld stopt hier letterlijk, maar wel met een verdomd goed uitzicht...

8,8
8 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
8 Natuur
7 Interessant
10 Stranden

Pluspunten Nullarbor

  • Spectaculair uitzicht.
  • Ervaring als geen ander.
  • Avontuur die je voor altijd zal meenemen.

Minpunten Nullarbor

  • Weinig weggebruikers.
  • Gevaarlijk als je niet goed voorbereid bent.
  • Vermoeidheid tijdens de lange rit.
Ultieme tip: Tijdens de Nullarbor tocht is het allerbelangrijkste om anderen te helpen. Zo ben ik iemand tegen gekomen die zonder benzine stond in the middle of nowhere.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors