Sporten: surfen Down Under

Sporten: surfen Down Under

door Maarten van Dun

Australië is een land van surfers. Bijna nergens ter wereld vind je dan ook zo veel plekken dicht op elkaar waar de golfen perfect breken. Vooral de oostelijke Gold Coast is beroemd en geliefd.

Kelly Slater, negenvoudig wereldkampioen en algemeen gezien als de beste surfer aller tijden zei ooit over surfen: "It's like the mafia. Once you're in - you're in. There's no getting out."

ZELF NAAR Australië?

Bekijk alle 129 reizen naar Australië

In Australië is surfen een belangrijk onderdeel van de cultuur. Geen ander land in de wereld heeft zoveel prachtige surfbreaks.

Noosa Heads en Byron Bay

De interessantste surfspots vind je aan de oostkust van het land. Hier zorgt de combinatie van de beste golven en twee verschillende surfculturen voor een unieke kijk in de surfwereld.

OOK LEUK

Kies je droombestemming en win een verre reis

Noosa Heads, Byron Bay en Gold Coast liggen hemelsbreed maar vierhonderd kilometer van elkaar, gescheiden door de stad Brisbane. Toch is het verschil in surfbeleving enorm.

In Noosa en Byron vind je de zogenaamde Soul Surfers, die surfen als een kunstvorm zien. Zij zijn constant op zoek naar de perfecte golf. Zij stellen surfen boven materiële zaken in het leven.

MEER INSPIRATIE NODIG?

Meld je aan voor onze persoonlijke reistips

Noosa was het centrum van het Australische surfen in de jaren vijftig en zestig. Rond die tijd trokken de eerste hippies naar Byron Bay. Ze zijn daar nooit meer weggegaan.

Surfers Paradise

Surfers Paradise ligt vlakboven Byron Bay. Hoge appartementencomplexen vormen de achtergrond waartegen de surfers in Surfers Paradise jagen op hun golven. Surfen is er een wedstrijdsport, met winnaars en verliezers.

OOK LEUK

Stuur je mooiste reisfoto in en win twee vliegtickets

In Surfers Paradise zie je de beste surfers, die ingewikkelde trucs laten zien. Er wordt in een hoog tempo gesurft, op de geweldige left- en righthanded beachbreaks. Degene die de moeilijkste golven surft en de beste trucs laat zien is 'ripping'. Je ziet er vooral veel shortboards, waarmee het makkelijk is scherpe bochten te maken.

In Byron en Noosa kom je voornamelijk longboarders tegen, die relaxed met de oceaan mee willen liften. Tijdens het jaarlijkse Noosa Festival of Surfing ligt de zee vol met longboarders.

Surfcursus

Zowel beginners als gevorderden kunnen aan de oostkust van Australië hun eigen perfect golf vinden. In Byron Bay en aan de Gold Coast kun je bovendien een surfcursus nemen.

Je leert op de cursus van een ervaren surfer hoe je de juiste golf kunt herkennen, hoe je moet peddelen en hoe je op de surfplank moet staan. Het gevoel van de eerste keer een golf 'pakken' is geweldig. De surfers zelf zeggen dat ze 'stoked' zijn dat ze een goede golf te pakken hebben.

Lennox Head en The Wreck

Voor ervaren surfers is het gebied van Noosa Heads tot aan Byron Bay met recht een surfers paradijs te noemen. Langs de hele kust komen schitterende breaks binnen, die vooral in de winter behoorlijk hoog zijn.

In Noosa en langs de Gold Coast is het vaak erg druk, maar de golven zijn ongeëvenaard. Lennox Head, een halfuur ten zuiden van Byron Bay is beroemd om de righthanded break die soms wel 500 meter lang is. Vooral door de week is Lennox betrekkelijk rustig.

In Byron Bay kan het af en toe druk zijn, als er onverwachte surfers naar de kust komen. Rond 'The Wreck', de bekendste surfspot van Byron, komen dolfijnen zo nu en dan ook een golfje meepakken.

Like deze pagina

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors