Gold Coast

Gold Coast

door Maarten van Dun

De Gold Coast, met een skyline die wordt gevormd door talloze hoge appartementencomplexen, is het Australische equivalent van Miami Beach of de Costa del Sol. De plaats is totaal anders dan Brisbane, dat een uur rijden naar het noorden ligt.

Kelly Slater, negenvoudig wereldkampioen en algemeen gezien als de beste surfer aller tijden zei ooit over surfen: "It's like the mafia. Once you're in - you're in. There's no getting out."

ZELF NAAR Gold Coast?

Bekijk alle 2 reizen naar Gold Coast

In Australië is surfen een belangrijk onderdeel van de cultuur. Geen ander land in de wereld heeft zoveel prachtige surfbreaks.

Noosa Heads en Byron Bay

De interessantste surfspots vind je aan de oostkust van het land. Hier zorgt de combinatie van de beste golven en twee verschillende surfculturen voor een unieke kijk in de surfwereld.

Noosa Heads, Byron Bay en Gold Coast liggen hemelsbreed maar vierhonderd kilometer van elkaar. Toch is het verschil in surfbeleving enorm.

In Noosa en Byron vind je de zogenaamde Soul Surfers, die surfen als een kunstvorm zien. Zij zijn constant op zoek naar de perfecte golf. Zij stellen surfen boven materiële zaken in het leven.

Noosa was het centrum van het Australische surfen in de jaren vijftig en zestig. Rond die tijd trokken de eerste hippies naar Byron Bay. Ze zijn daar nooit meer weggegaan.

Surfers Paradise

Hoge appartementencomplexen vormen de achtergrond waartegen de surfers in Surfers Paradise jagen op hun golven. Surfen is er een wedstrijdsport, met winnaars en verliezers.

In Surfers Paradise zie je de beste surfers, die ingewikkelde trucs laten zien. Er wordt in een hoog tempo gesurft, op de geweldige left- en righthanded beachbreaks.

Degene die de moeilijkste golven surft en de beste trucs laat zien is 'ripping'. Je ziet er vooral veel shortboards, waarmee het makkelijk is scherpe bochten te maken.

In Byron en Noosa kom je voornamelijk longboarders tegen, die relaxed met de oceaan mee willen liften. Tijdens het jaarlijkse Noosa Festival of Surfing ligt de zee vol met longboarders.

Surfcursus

Zowel beginners als gevorderden kunnen aan de oostkust van Australië hun eigen perfect golf vinden. In Byron Bay en op de Gold Coast kun je bovendien een surfcursus nemen.

Je leert op de cursus van een ervaren surfer hoe je de juiste golf kunt herkennen, hoe je moet peddelen en hoe je op de surfplank moet staan. Het gevoel van de eerste keer een golf 'pakken' is geweldig. De surfers zelf zeggen dat ze 'stoked' zijn dat ze een goede golf te pakken hebben.

Lennox Head en The Wreck

Voor ervaren surfers is het gebied van Noosa Heads tot aan Byron Bay met recht een surfers paradijs te noemen. Langs de hele kust komen schitterende breaks binnen, die vooral in de winter behoorlijk hoog zijn.

In Noosa en langs de Gold Coast is het vaak erg druk, maar de golven zijn ongeëvenaard. Lennox Head, een halfuur ten zuiden van Byron Bay is beroemd om de righthanded break die soms wel 500 meter lang is. Vooral door de week is Lennox betrekkelijk rustig.

In Byron Bay kan het af en toe druk zijn, als er onverwachte surfers naar de kust komen. Rond 'The Wreck', de bekendste surfspot van Byron, komen dolfijnen zo nu en dan ook een golfje meepakken.

Wat is er te doen aan de Gold Coast?

  • Duik in de golven van het beroemde Bondi Beach, de plek waar surfend Sydney elkaar ontmoet. Bondi is een icoon van Australië én surfen en die combinatie maakt Bondi Beach tot een unieke surfspot.
  • Glij minutenlang mee op de oneindige golven bij Lennox Head, waar de meeste surfers longboarders zijn. Hier zie je geen bijzondere tricks, hier komen de liefhebbers die zo lang mogelijk met een golf mee willen liften.
  • Bekijk de drukte in Surfer's Paradise aan de Gold Coast. Honderden surfers liggen op een golf te wachten, waarbij de brutaalste surfer over het algemeen wint. Maar een stadje krijgt de naam Surfers Paradise niet voor niets. De golven zijn geweldig.
  • Voel hoe krachtig de oceanen zijn bij Margaret River. Hier komen de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan bij elkaar. Dat levert sterke stroming en hoge golven op. De beste surfers laten hier hun klasse zien.
  • Glij mee op een golf terwijl links en rechts van je de dolfijnen hetzelfde doen. Terwijl je op je plank in het water bij Byron Bay staat, zie je de dolfijnen meesurfen op de golven. Mooier wordt het niet: je golf delen met een groep wilde dolfijnen.

Reizen Gold Coast

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Caledonië kenner
Sponsors