Lord Howe Island

Lord Howe Island

door Rough Guide

Lord Howe Island is een soort Australische Galapagos. Dit werelderfgoed is een geliefde bestemming voor ecotoeristen. De enige andere industrie die dit sikkelvormige eiland van maar 11 kilometer lang en 2,8 kilometer breed rijk is, zijn de plantages met kentiapalmen.

Tweederde van het eiland is beschermd gebied. Als je komt aanvliegen, heb je een prachtig uitzicht op het hele vulkanische eiland. Je ziet de hoge toppen van de met regenwoud begroeide Mount Gower (875 meter) en Mount Lidgbird (777 meter) in het zuiden, het smalle midden met zijn idyllische lagune, een koraalrif dat zich zo'n 6 kilometer langs de westkust uitstrekt, en een groep eilandjes bij het onderste deel van het noorden van het eiland, die een veilige haven vormen voor de rijke vogel­populatie.

ZELF NAAR Australië?

Bekijk alle 111 reizen naar Australië

De wateren en eilanden om Lord Howe horen grotendeels bij het beschermde Marine Park.

Stil paradijs

De nadruk ligt hier op rust en vrede. Er wonen maar 350 mensen, er zijn geen luidruchtige nachtclubs en je hebt er met je mobiel geen bereik. Er mogen telkens maar 400 bezoekers zijn, en meestal zijn dat stellen en gezinnen. Zelfs als je de ecologische attracties buiten beschouwing laat, is het een fascinerende plek.

Bezoekers zijn vaak geïntrigeerd door de details van het eilandleven, zoals het onderwijs en het vervoer van voedsel vanaf het vasteland, en genieten van dit paradijs waar niemand zijn fiets, huis of auto op slot doet (of zelfs het sleuteltje uit het contact haalt).

Hoewel de reis erheen duur is, zijn boottochten, activiteiten en fiets-verhuur op het eiland zelf vrij betaalbaar. Het eiland heeft een subtropisch klimaat met temperaturen van 19 graden in de winter tot 26 graden in de zomer. Jaarlijks valt er 1650 millimeter neerslag. Het is goedkoper om 's winters te gaan, al is dan niet alles open.

Het eiland

Begin je verblijf in het paradijs met een bezoek aan het Lord Howe Island Museum (ma-vr 9-15, za en zo 10-14 uur, gratis) op de hoek van Middle Beach Road en Lagoon Road. Daar vind je antwoorden op veel van die vragen als 'wie zijn hier nou allemaal familie van elkaar?', waar je de eigenaar van je verblijf onherroepelijk mee gaat lastigvallen.

Een paar avonden per week zijn hier diavoorstellingen over de geschiedenis en ecologie van het eiland, met commentaar van eilandkenner Ian Hutton, en soms culturele avonden. Een paar honderd meter noordwaarts via Lagoon Road kom je bij de strandhutten waar je moet zijn als je wilt duiken, snorkelen, kajakken of een boottocht wilt maken.

Reizen Australië

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Caledonië kenner
Sponsors